Kapitel 5 – Social Media Storytelling

I detta kapitel fortsätter  Bryan Alexander att ta upp de sociala medierna.

Han skriver att Wikis, bloggar, Twitter och Facebook är våra mest populära socialmedier och att de också inte är så ”medieinteneiva”, det vill säga att text och bilder tar inte så mycket utrymme, de är lättare att skapa och redigera och lättare att ladda upp än andra digitala medier. Här jämför han då med video/film och ljud som kräver mer.

Han börjar med att ta upp podcasts. Det är en ljudberättelse som liknar ett radioprogram. Det kan vara en ensam berättare eller ljud och berättelser som liknar en radioteater. Dessa ljudfiler är nedladdningsbara. Har själv inte provat att göra podcast, men tror att det skulle vara något som jag skulle kunna göra med mina elever. Kanske skulle testa det redan nästa vecka när eleverna ska berätta om veckans förmåga som vi har. Tidigare har vi bara använt oss av skriva och rita.

Alexander tar sedan upp web video som är den form som nått den största publiken i människans historia. Här är ju YouTube den största samlingen. Där kan man hitta många olika saker som egenproducerade filmer, klipp från färdiga prouktioner, musikvideos, politiska tal och föreläsningar. Han skriver här bland annat om ett projekt som heter ”Lonelygirl15” som är en form av berättelse.

Jag använder mig ofta av olika typer av instruktionsfilmer som ligger på YouTube. Tycker det är helt perfekt att kunna se instruktionsfilmer istället för att sitta och läsa. Med eleverna har vi en kanal på YouTube för att samla alla filmer vi gör. Använder oss ofta av foton som eleverna gör berättelser till genom att lägga till berättarröst i PhotoStory eller iMovie. Då blir våra berättelser som filmer där bilderna rör sig. Det är vår form av berättande med hjälp av web video.

Det sista Alexander tar upp i detta kapitel är VoiceThread. Det är en webbtjänst där man kan ladda upp media. Dessa kan man sedan diskutera och kommenterar tillsammans med andra. När man kommenterar kan man använda text, video och ljud.

Här är en bra instruktionsfilm hur man kan använda VoiceThread

 

I den andra kursen jag läser nu i vår ”Datorspel och lärande 1” tittade jag så sent som igår på en häftig video.

 

Tycker också att denna film är riktigt bra som handlar om hur man använder Creative Commons. Den hittar man på Webbsjärnans sida.

Lämna en kommentar